Metod

EMOCIONALNI METOD U PSIHOLOŠKOJ POMOĆI
(psihoterapija, savetovanje, koučing…)

Psihološka pomoć je jedan od najrasprostranjenijih vidova primenjene psihologije. Bazira se na učenjima autora kao što su Sigmund Frojd, Karl Rodžers i mnogih drugih, tako da postoji isto toliko škola psihoterapije koliko i psihološkog savetovanja i koučinga.

U praksi, klijent se javlja za pomoć zbog nekog svog problema, a zadatak pomagača je da ga pažljivo sluša i povremeno govori nešto što bi klijentu pomoglo da stekne dublji uvid u prirodu i poreklo svojih problema, što bi mu olakšalo izražavanje osećanja i motivisalo ga da preduzme određene akcije i napravi promene u svom načinu razmišljanja, doživljavanju i ponašanju.

      sukobi-u-porodici

Bez pristupa osećanjima, klijent će mnogo teže napraviti dublje i značajnije promene u svojoj duši i funkcionisanju. Pristup osećanjima postaje osnovni uslov svakog dubljeg i dugotrajnijeg psihološkog rada.

Psihoterapeut koji stavlja naglasak na rad sa emocijama pomaže klijentu tako što ga upućuje na sećanja, odnose i situacije koje su bremenite dirljivim emocijama, a sa neprestanim ciljem da klijent ponovo uspostavi kontakt sa svojim važnim emotivnim potrebama i osećanjima, koji su najčešće povezani sa narušenim odnosima sa bližnjima: roditeljima, decom, sestrom, bratom, prijateljem, itd.

      depresija-01

U individualnom tretmanu, klijent koristi sećanja, slike i predstave da bi preko osećaja vezanih za značajnu bližnju osobu došao do razrešavajućih osećanja. U radu sa porodicama, imamo priliku da podstaknemo aktere sukoba, npr. roditelja i dete, da jedno drugom direktno iskažu svoja osećanja u jednom bezbednom terapijskom okruženju.

Ovde imamo mogućnost da, naravno, uvremenjeno koristimo i dodir, npr. zagrljaj oca i ćerke, posle meseci i godina sukoba. Dodir često pokreće više osećanja nego reči.

 psihoterapeut-klijent-01

Emocionalni metod se sve više nameće kao terapija izbora u psihološkom radu sa individuama, parovima i porodicama gde emocinalni sukobi između bližnjih postoje paralelno sa uzajamnim pozitivnim emocijama i osećanjima.

muskarci-psihoterapijski-klijenti-01

ZAŠTO EMOCIONALNI METOD?

Emocionalni metod nudi način da se od osećanja koja se pojavljuju tokom priče, ode do izvora tih osećanja, do scena iz života i odnosa sa nama važnim osobama kada smo se osetili ugroženim, povređenim, zanemarenim, nevoljenim.

Većina tih osećanja je tada stvorena, ali nikada svesno i potpuno doživljena. Potisnuta osećanja stvaraju veliku napetost u organizmu, deformišući duševne i telesne funkcije.

Mnoge bolesti “na nervnoj bazi” zapravo su rezultat napetosti koja je stvorena potisnutim osećanjima. Emocionalni metod je usmeren na uzrok problema, na konačno doživljavanje potisnutih dirljivih osećanja i njihovo konačno razrešenje.

To nije instant metod, on traži vreme, jer “srce se otvara teže nego najbolji sef”, ali konačno daje rezultate iznad svakog očekivanja. Emocionalni metod nije “lečenje rečima”, već način da se preko reči dopre do najvećih dubina duše i pomogne joj da se oslobodi bola koji je pritiska.

Iako je reč o jednostavnoj ideji da pomažemo klijentu da prepozna i doživi do tada neprepoznata i nedoživljena osećanja, izgradili smo čitav niz koncepata koji nam pomažu da ideju sprovedemo u praksu.

Razlikujemo tri osnovna principa psihološke promene. Razlikujemo više vrsta duševnih bolova. Prepoznajemo dva osnovna stanja organizma. Imamo mapu dečjih emocionalnih potreba po kojoj precizno vodimo klijente do razrešenja različitih osećanja.

Imamo čitav niz tehnika za uvođenje klijenta u dublja osećanja, onda kada je došao trenutkak za to. Znamo i neprestano usavršavamo načine prevazilaženja različitih vrsta otpora, koji se u radu sa različitim tipovima klijenata nužno pojavljuju.

U teoriji se mogu prepoznati uticaji autora kao što su Karl Rodžers, Artur Džanov, i drugih, ali oni su objedinjeni u jedno integrisano učenje, sa formalnim nazivom “Integrativno emocionalno savetovanje”, trening programom akreditovanim od strane Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije.

psihoterapijski-prostor-2-cukarica      Novi seting 02

 

Kontakt:

Tel: +38163308132 (Viber, Whatsapp…)

Email:  marjantosic@gmail.com

Skype ime:  marjan.tosic

Saslušati ljudsku životnu priču, pomoći osobi da oseti svoju tugu da bi došla do nove radosti, to je jedan od najuzvišenijih poziva koji postoje.

Ocene na Googlu!
Udruženje za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije

Prvo Udruženje koje pokriva sve oblike psihološke pomoći i akredituje nove pristupe. Osnovano 2007. u Valjevu sa 11 osnivača, danas ima oko 80 akreditovanih savetnika, psihoterapeuta i koučeva, ima svoje sekcije, sajt, FB stranicu, itd. Da posetite sajt kliknite na "Udruženje za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije".

Firma od poverenja
DISKRECIJA POTPUNA
U našem radu se strogo pridržavamo Etičkog kodeksa Društva psihologa i Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije, što znači da je Vaš identitet potpuno zaštićen!
Saradnja sa sajtom “Saveti lekara”
rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide